6 glavnih razloga zašto bi se vaša mačka mogla početi valjati na leđima

6 glavnih razloga zašto bi se vaša mačka mogla početi valjati na leđima

Autor WCF Staff

13.11.2022.


Mačke se vole izražavati različitim pokretima i zvukovima. Uhvatiti svoju mačku kako se valja na leđima može biti slatka i smiješna scena, ali postoji li razlog za to? Vlasnici bi trebali naučiti čitati mačji govor tijela kako bi razumjeli što mačka želi poručiti.

Valjanje na leđima imat će vlastitu poruku koju će vaša mačka pokušati prenijeti. Postoji nekoliko razloga zašto bi mačke mogle pokazivati ​​takvo ponašanje, a vi ćete sada o njima saznati. 

Zašto se moja mačka valja na leđima?

Moglo bi biti mnogo razloga zbog kojih možete uhvatiti svoju mačku kako se prevrće na leđa; u većini slučajeva to će biti pozitivna gesta. Ponekad bi valjanje moglo biti popraćeno predenjem i mijaukanjem. Vaša mačka će vam pokušati reći da se osjeća sigurno i ugodno u vašoj blizini tako što će se valjati na leđima.

6 glavnih razloga zašto bi se vaša mačka mogla početi valjati po leđima uključuju

1. Poziv za igru

Moglo bi doći vrijeme u životu vaše mačke kada će se osjećati razigrano i željet će da to znate. Okretanjem na leđima vaša bi mačka mogla započeti igru ​​s vama. Ovo je osobito istinito ako primijetite da se vaša mačka igra s nekim igračkama dok se valja.

Najbolje što možete učiniti je prihvatiti poziv i igrati se sa svojom mačkom. To će stvoriti snažnu vezu između vas kao vlasnika i vaše mačke. Vjerujte nam kad kažemo da biste ovo trebali shvatiti kao kompliment ako se vaša mačka želi igrati s vama.

mačka se valja na leđima

2. Traženje pažnje

Kad pas leži na leđima sa sve četiri u zraku - on želi da mu počnete češkati trbuh. S mačkama je malo drugačije. Mačka bi mogla pokazati isto ponašanje, ali u većini slučajeva neće zahtijevati češkanje trbuha; naprotiv, vaša će mačka htjeti poručiti da se osjeća prijateljski, ali da ne želi da je se dodiruje.

3. Češanje leđa

Ako mačka osjeća svrbež u leđima, morat će pronaći način da dosegne leđa jer šapama ne može dohvatiti to područje. Valjanje na leđima može pomoći u uklanjanju svrbeža.

Ako primijetite da se vaša mačka počela češće prevrtati na leđa i čini vam se da ima svrbež na leđima, trebali biste provjeriti ima li parazite koji su zahvatili njezino krzno i ​​kožu.

Pobrinite se da vaša mačka redovito dobiva zaštitu od buha, krpelja i grinja i jedino tako možete biti sigurni da neće imati problema s ovim neugodnim parazitima.

4. Označavanje

Nije neuobičajeno da vaša mačka označi ono što misli da je njezino. Ako je uhvatite kako se prevrće na leđa, možda pokušava označiti teritorij. Ovo je osobito istinito ako vaša mačka živi u kućanstvu s više kućnih ljubimaca. Život s drugim mačkama mogao bi razviti više teritorijalnih mačaka, koje će htjeti osigurati da svi znaju tko je glavni.

mačka se valja na leđima

5. Privlačenje drugih mačaka

Ako posjedujete ženku koja se tjera, nemojte se iznenaditi ako se počne prevrtati na leđa kako bi drugim mačkama dala do znanja da je zainteresirana za parenje. Mačji hormoni su u to vrijeme posebno aktivni i ona će se prirodno željeti pariti.

Ako ne planirate pariti svoju mačku, savjetujemo vam da mačku sterilizirate kako biste uklonili mogućnost neželjene trudnoće.

6. Pokazivanje ljubavi

Mačke nam mogu na različite načine pokazati da nas vole. Iako vam se možda ne čini tako, valjanje po leđima neizravno bi moglo značiti da je vaša mačka sretna i opuštena u vašem društvu, odnosno da vas mačka voli.

Znamo da ovo nije najbolji način da pokažete nekome da ga volite, ali ipak ćemo ga prihvatiti.

mačka se valja na leđima

Trebate li spriječiti svoju mačku da se valja na leđima?

Kao što smo ranije naveli, valjanje na leđima samo će ukazivati ​​na dobre stvari, tako da nema valjanog razloga zašto biste trebali zabraniti da to radi. Vaša mačka će koristiti valjanje na leđima za komunikaciju s vama, a zašto biste od svoje mačke htjeli uzeti jedan izvor komunikacije?

Najbolje što možete učiniti je točno razumjeti što vam vaša mačka pokušava reći, a ako to učinite, možete biti sigurni da ćete i vi i vaša mačka biti sretni i zadovoljni.

World Cat Finder Team

world cat finder logo

Podijeli

Share